Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Potrawa, której nie może zabraknąć na stole wigilijnym. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Do kapusty oprócz grzybów można dodać również suszone śliwki.

Składniki

  • 300 g łuskanego grochu
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Groch zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na kilkanaście godzin. Kiedy się już namoczy odcedzamy i wlewamy świeżą wodę.

    Grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 minut.

    Gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Groch powinien być miękki jednak nie może się rozpadać.

    W czasie kiedy groch się gotuje myjemy i wyciskamy kapustę, tak aby nie była zbyt kwaśna.

    Kapustę kroimy i wrzucamy do dużego garnka.

    Drobno kroimy cebulę i podsmażamy na rumiany kolor, na niewielkiej ilości oliwy lub masła.

    Cebulę dodajemy do kapusty, wlewamy grzyby z wodą w której się moczyły, dorzucamy przyprawy.

    Dokładnie mieszamy i dolewamy szklankę wody. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny.

    Na koniec gotowania do grochu dodajemy 2 łyżeczki soli.

    Groch odcedzamy i odstawiamy pod przykryciem do czasu ugotowania kapusty.

    Kiedy kapusta będzie już miękka dodajemy groch, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy szklankę wody i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

    Groch nie powinien się rozpaść.

Składniki
  • 300 g łuskanego grochu
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • pieprz
Składniki