Wiejski smalec z boczkiem i cebulką - pyszne smarowidło do chleba.

Wiejski smalec z boczkiem i cebulką - pyszne smarowidło do chleba.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Jak zrobić prawdziwy wiejski smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami - sprawdzony przepis krok po kroku. Sekretem smakowitego i aromatycznego smalczyku jest jego powolne wytapianie, obowiązkowo ze świeżej słoniny. Takie nie prędkie podgrzewanie, w niewielkiej temperaturze sprawi, że nasz smalczyk będzie nie tylko smaczniejszy, ale również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały.

Składniki

  • 1kg słoniny, pokrojona w kostkę
  • 600g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki przesianego majeranku
  • pieprz ziołowy lub czarny do smaku (ewentualnie)

Przygotowanie

  1. Przepis na smalec domowy.

    Domowy smalczyk możemy przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie, czyli z samej słoninki lub z różnymi dodatkami. Smak naszego smarowidła będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego wędzony boczek, cebulkę lub jabłka. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki tłustej, podwędzanej kiełbasie, którą wcześniej należy zmielić lub pokroić w niewielką kostkę (bez osłonki). Smalczyk najczęściej przyprawiamy suszonymi ziołami np. majerankiem, pieprzem ziołowym lub czarnym, a nawet ziołami prowansalskimi.

  2. Jak zrobić smalec na wiejski stół?

    Nadeszły czasy, gdzie niemalże na każdym weselu spotykamy się ze stołem wiejskim. Jest on jedną z ciekawszych atrakcji kulinarnych, cieszącą się dużym zainteresowaniem gości. Uginający się pod ciężarem wyłożonych kiełbas, baleronów, boczków, szynek cieszy się popularnością wśród wszystkich smakoszy tradycyjnego, swojskiego polskiego jadła. Na wiejskim stole obowiązkowo powinien pojawić się także domowy chleb ze smalcem. Okazuję się, że wiejski stół świetnie wpasuje się również w klimat domowego przyjęcia, które może przybrać formę np. góralskiej biesiady. Sprawimy w ten sposób jedną z smaczniejszych niespodzianek naszym gościom. Stojąc przy takim stole i próbując smaczności możemy przenieść się na chwilę do czasów naszych babek i prababek.

  3. Krok 1.
    Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy do garnka z grubym dnem, wytapiamy powoli na niewielkim ogniu.

    W miarę wytapiania się tłuszczu ze słoniny, odlewamy go do szklanego słoja.

    Gdy skwarki się zrumienią wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do słoja z wytopionym tłuszczem.

    Do garnka wrzucamy pokrojony boczek - powoli wytapiamy tłuszcz. Zarumienione skwarki oraz tłuszcz z boczku przekładamy do słoja ze słoniną.

  4. W tym samym garnku szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone jabłko i smażymy, aż się zarumienią. Gotowe przekładamy do słoja, wsypujemy majeranek i inne ulubione przyprawy, mieszamy odstawiamy do wystudzenia, schładzamy w lodówce.
    Smalczyk przechowujemy w chłodnymi ciemnym miejscu

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (9)

Nevermore 15 marca 2018
Pamiętam takie smarowidełka z dzieciństwa, gdy do dziadków się leciało przy okazji świniobicia ;)
Był wtedy... Czytaj całość »
Pamiętam takie smarowidełka z dzieciństwa, gdy do dziadków się leciało przy okazji świniobicia ;)
Był wtedy chleb domowy no i do tego taki smalec ze skwarkami i cebulą, wszystko jeszcze ciepłe. Zjadało się wtedy kilka kromek chleba :D

Teraz po latach czasem dostajemy coś tam od znajomych, a takie pyszne pady, jak na focie, to do % są idealne xD
Kate85 15 marca 2018
Oj tak..taki smalczyk do % idealny, ale koniecznie z domowym 'ogórcem' kiszonym i pieprzem ;)




Nevermore 15 marca 2018
No oczywiście, że bez domowych ogórków obejść się nie może :) Taka zagrycha jest pyszna, a i człowiek na... Czytaj całość »
No oczywiście, że bez domowych ogórków obejść się nie może :) Taka zagrycha jest pyszna, a i człowiek na drugi dzień dobrze się czuje xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1kg słoniny, pokrojona w kostkę
  • 600g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki przesianego majeranku
  • pieprz ziołowy lub czarny do smaku (ewentualnie)
Składniki