Wiejski chlebek z czosnkiem niedźwiedzim

Wiejski chlebek z czosnkiem niedźwiedzim
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Przepis na smaczny chlebek Babci Stefci z Bieszczad.

Składniki

  • Mąka pszenna 4 ½ szklanki
  • Sól 2 łyżki
  • Ciepła woda 1 ½ szklanki
  • Czosnek niedźwiedzi świeży 200 gram
  • Ciepłe mleko 1 szklanka
  • Drożdże 3 dag
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Czosnek 4 ząbki
  • Olej 5 łyżek
  • Tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować z ząbkami czosnku i olejem. Mąkę wymieszać z solą, wlać przygotowany rozczyn, wodę oraz zmiksowany czosnek niedźwiedzi. Dobrze wyrobić przez 15 minut, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ręką, przełożyć do dwóch wąskich foremek posmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Oprószyć mąka i ponownie odłożyć do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dale około 50 minut.

Składniki
  • Mąka pszenna 4 ½ szklanki
  • Sól 2 łyżki
  • Ciepła woda 1 ½ szklanki
  • Czosnek niedźwiedzi świeży 200 gram
  • Ciepłe mleko 1 szklanka
  • Drożdże 3 dag
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Czosnek 4 ząbki
  • Olej 5 łyżek
  • Tłuszcz i mąka do formy
Składniki