Kwiaty zbieramy w maju z terenów oddalonych od dróg. Kwiaty zbierane przy drogach zawierają dużo szkodliwych związków pochodzących ze spalin samochodowych.
Kwiaty mlecza wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż uzyskamy konsystencję lejącego miodu (ok. 2 - 2,5 godzin). Tak powstały syrop przelewamy do małych buteleczek.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Komentarze do przepisu (1)
złocisty kolor, dodany do herbaty nadaje jej
oryginalny smak... Czytaj całość »
złocisty kolor, dodany do herbaty nadaje jej
oryginalny smak i zapach. W ubiegłym roku
dostałam słoiczek od znajomej z mlecza zbiera-
nego na ekologicznych nadbużańskich łąkach.