Wegetariański a'la "smalec"

Wegetariański a'la smalec
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
A'la "smalec" wegetariański zrobiłam głównie z ciekawości, chciałam sama przekonać się czy rzeczywiście jest tak smaczny jak polecają. Potwierdzam, jest bardzo dobry i dzięki smażonej cebulce, duszonemu jabłku i przyprawom smakiem delikatnie przypomina oryginalny mięsny smalec :-). Szybki w przygotowaniu, pyszny ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Polecam :-)

Składniki

  • biała fasola z puszki 1 op.
  • cebula 1 duża
  • jabłko 1/2 dużego
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • goździk 1 (opcjonalnie)
  • olej
  • sól 3/4 płaskiej łyżeczki
  • majeranek 1 pełna łyzeczka
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Fasolę wypłukać i odsączyć, przełozyć do naczynia. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju aż do zeszklenia z dodatkiem soli i ziela angielskiego. Dodać jabłko pokrojone w kostkę, majeranek, opcjonalnie goździk i smażyć mieszając do momentu aż jabłko zmięknie, a cebula lekko się zrumieni. Wyjąć goździk, resztę przełozyć do naczynia z fasolą. Przyprawić pieprzem i zmiksować blenderem na pastę. Nie trzeba miksować na gładko, mogą zostać wyczuwalne kawałki jabłka i cebulki. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Schłodzic w lodówce.

  2. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, ze świezym pieczywem i kiszonym ogórkiem. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (5)

ciacho50 22 lutego 2017
Pyszny i o wiele zdrowszy od tradycyjnego :)
GREGORHSPEED 23 lutego 2017
Z chęcią spróbuję <3
Facet_w_kuchni 23 lutego 2017
W pierwszej chwili zwątpiłem...
Ale coraz bardziej mam ochotę spróbować :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biała fasola z puszki 1 op.
  • cebula 1 duża
  • jabłko 1/2 dużego
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • goździk 1 (opcjonalnie)
  • olej
  • sól 3/4 płaskiej łyżeczki
  • majeranek 1 pełna łyzeczka
  • pieprz do smaku
Składniki