Wędzonka krotoszyńska według Marioli.

Przepis dnia 2017-04-03
Wędzonka krotoszyńska według Marioli.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna wędzonka, idealna do kanapek. Wędzona metodą garnkową.

Składniki

  • schab nie obrabiany z przyrostami 2,5 kg
  • peklosól 130 g
  • cukier 20 g
  • woda 1 litr
  • połamane liście laurowe 10-12 liści
  • ziele angielskie 20 ziaren
  • czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki:

    W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy 13 dag peklosoli, 20 g cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

    Szprycowanie:

    Nabieramy w dużą strzykawkę z iglicą (szprycą), zimnej solanki i nakłuwając w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa wstrzykujemy solankę. Musimy równo rozdzielić solankę w mięso, łącznie 300 ml solanki.

  2. Peklowanie:

    Mięso, już po nastrzyku, układamy w garnku kamiennym i zalewamy pozostałą, zimną zalewą. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 4 dni. Codziennie kawałki mięsa przekładamy.

  3. Osuszanie:

    Po 4 dniach peklowania płuczemy każdy kawałek mięsa w bieżącej, zimnej wodzie z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy.

  4. Wieszamy na kij w celu osuszenia. Osuszamy minimum 8 godzin.

  5. Osuszony kawałek mięsa umieszczamy w garnkowej wędzarni. Miałam dwa kawałki mięsa i każdy wędziłam osobno.

  6. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie.

  7. Czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni Celsjusza, wtedy możemy podnieść pokrywę garnka i zdjąć zamocowany kawałek uwędzonego mięsa.

  8. Studzenie:

    Uwędzone kawałki mięsa wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzone wędzonki wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie :)

  9. Gotowa wędzonka, bardzo smaczna i soczysta. Polecam :)

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 29 marca 2017
Tylko niektóre wieże (architektura) zwieńczone są iglicą... Na strzykawki nakłada się igłę...
kuchmariola63 29 marca 2017
Do nastrzyku wędlin używa się specjalne igły, są to szpryce.
Składniki
  • schab nie obrabiany z przyrostami 2,5 kg
  • peklosól 130 g
  • cukier 20 g
  • woda 1 litr
  • połamane liście laurowe 10-12 liści
  • ziele angielskie 20 ziaren
  • czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)
Składniki