Uszka z kapustą i pieczarkami.

Uszka z kapustą i pieczarkami.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Z podanego przepisu zrobiłam 45 uszek i 50 pierogów.

Składniki

  • CIASTO:
  • 600 dag mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • jajko 1 sztuka
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • pieczarki 0,5 kg
  • kapusta kiszona 1 kg
  • sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Pieczarki umyć i ugotować w 1,5 litra wody. Pieczarki gotujemy 20 minut i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Wszystko gotujemy do miękkości kapusty (około 1,5 godziny).Kapustę wraz z pieczarkami odciskamy z wody, mielimy przez sitko 4 mm, przyprawiamy solą i pieprzem.

  2. Wykonanie ciasta i uszek:

    Do sporej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozbełtane jajko i olej. Wstępne wyrabianie ciasta wykonujemy mieszaniem składników łyżką. Powoli wlewamy ciepłą wodę i jak ciasto zrobi się gęste, dalsze wyrabianie wykonujemy dłonią ręki, ciasto musi być elastyczne i nie klejące się do ręki.

  3. Ciasto wałkujemy na placek o grubości 2-3 mm, podsypujemy mąką.

  4. Z ciasta wycinamy literatką kółka o średnicy około 6 cm. Na każde kółko nakładamy niewielką ilość farszu.

  5. Składamy kółko na pół i zlepiamy taki mały pierożek.

  6. Dwa końce pierożka zlepiamy w taki mały pierścionek.

  7. Tak ulepione uszka układamy na wysypany mąką talerz lub deseczkę. Uszka możemy od razu gotować, do wypłynięcia na wierzch lub zamrażać.

Składniki
  • CIASTO:
  • 600 dag mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • jajko 1 sztuka
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • pieczarki 0,5 kg
  • kapusta kiszona 1 kg
  • sól do smaku
  • Pieprz do smaku
Składniki