Uszka z grzybami

Uszka z grzybami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kaasia77
Uszka z grzybami to w mojej rodzinie obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Smakują prawdziwie domowo, rozpływają się w ustach. Na co dzień z tego samego ciasta można zrobić pierogi na różne sposoby. Tani i łatwy przepis.

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej Basia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • Składniki na farsz
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 20 g tłuszczu roślinnego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 łyżeczki białka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, mielony, czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby sparzyć wrzątkiem, przykryć na kilka minut a następnie odcedzić.
    Grzyby zalać zimną wodą, dodać ćwiartkę cebuli, ziarenka pieprzu i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu zmielić lub bardzo drobno posiekać.

  2. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Wystarczy, że zmięknie, nie rumienić.
    Grzyby połączyć z cebulą i z resztą składników na farsz.
    Całośc podsmażać 2 minuty mieszając.
    Gdy masa przestygnie dodać białko i dokładnie wymieszać.

  3. Łączymy składniki ciasta ( bez soli )
    Powinno ono być trochę luźniejsze niż na kluski.
    Rozwałkować bardzo cienko na stolnicy podsypując mąką.
    Wykrawać kwadraty o wielkości jaka nam pasuje. Ja mam zawsze około 3,5cm - 4 cm.
    Nakładać farsz i formować uszka sklejając w trójkąty a następnie łączyć przeciwległe końce. Jeśli ciasto za mało się klei można użyć białka.
    I tak powstaje stojące uszko.
    Uszka gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie
    Po wypłynięciu trwa to u mnie około 3-4 minut.
    To smaczne danie można zobić dużo wcześniej i zamrozić.
    Tak zrobione uszka wymagają tylko podgrzania. Po odmrożeniu
    wrzucamy je na bardzo lekko osolony wrzątek i czekamy aż wypłyną. Gotujemy bardzo delikatnie około 2 minut .

  4. Podajemy z zupą grzybową, barszczem lub jako oddzielne danie np. z zasmażaną kapustą. Można je również podać razem z mrożonymi warzywami z patelni, np. Hortex.

  5. Ciasto na uszka możemy wykorzystać również na pierogi, np. z mięsem, kaszą czy owocami. Rozwałkowane ciasto musi być wtedy trochę grubsze.

Składniki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej Basia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • Składniki na farsz
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 20 g tłuszczu roślinnego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 łyżeczki białka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, mielony, czarny pieprz
Składniki