Uszka z grzybami

Uszka z grzybami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: fafiatko
Postny farsz z suszonych grzybów

Składniki

  • ciasto: mąka 2 szkl, jajo, sól, olej 75ml, woda
  • farsz:
  • suszone grzyby 0,5 litra- około 25dag
  • Cebula
  • Jajo kurze
  • Bułka tarta
  • olej do podsmażenia cebuli
  • sól, pieprz, gałka muszkatałow

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyłam na noc a potem ugotowałam je w niewielkiej ilości wody do miękkości, godzina będzie w sam raz.

    Masę zmalaksowałam doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Dodałam jajo i bułkę dla zwięzłości i podsmażoną cebulę pokrojona w kostkę dla smaku.


  2. Wyrobiłam ciasto, mąkę wysypałam na blat, dodałam sól, wlałam olej do mąki i wymieszałam nożem, potem dodałam gorącą wodę i wymieszałam nożem, a potem dodałam jajo i wmieszałam je . Potem wyrobiłam ciasto.

    Dokładniej jest na:
    https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-kaczki,167917,fafiatko.html

    Na wycięte krążki kładłam farsz zalepiałam go jak zwykłego pieroga, krawędź dodatkowo wzmacniałam widelcem, i zlepiałam końce pierogów.

  3. Teraz wystarczy je ugotować w osolonej wodzie, około 5 minut od wypłynięcia.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (24)

kucharka-amatorka 08 grudnia 2018
Jakie zgrabniutkie!
Nevermore 08 grudnia 2018
Klasyka w fajnym wydaniu :D Super pierogi, mniami :)
babcitereskiciasta 08 grudnia 2018
Ślicznie zlepiłaś Em te uszka. Wyglądają jak baletnice, to podwójnie będą smakować.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto: mąka 2 szkl, jajo, sól, olej 75ml, woda
  • farsz:
  • suszone grzyby 0,5 litra- około 25dag
  • Cebula
  • Jajo kurze
  • Bułka tarta
  • olej do podsmażenia cebuli
  • sól, pieprz, gałka muszkatałow
Składniki