Twarożek z jogurtów greckich z dodatkiem szafranu i sumaka

Twarożek z jogurtów greckich z dodatkiem szafranu i sumaka
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Od jakiegoś czasu robię twarożek tylko w domu. Jest niezwykle delikatny i smaczny. Podaję go z różnymi dodatkami. Można nie dodawać soli i wtedy otrzymamy wyborny twarożek do sernika na zimno.

Składniki

  • 4 opakowania gęstego jogurtu greckiego (po 400 g każdy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka szafranu
  • 3/4 łyżeczki sumaka

Przygotowanie

  1. Jogurty przelać do większej miski, dodać sól i dokładnie rozmieszać.
    Odstawić na 2 godziny.
    Następnie przelać na sito wyłożone chustą serowarską lub podwójnie złożoną gazę .Ustawić nad garnkiem, do którego będzie ściekała serwatka.
    Po godzinie , końce chusty lub gazy związać i przewiesić np na uchwycie szafki kuchennej, podstawiając naczynie do którego będzie swobodnie skapywać serwatka. Jeśli chcemy otrzymać twarożek bardziej zwarty, ponownie umieszczamy go na sicie i dociskamy jakimś ciężkim przedmiotem.
    Tak przyrządzony twarożek jest bardzo delikatny i smaczny. Serek podzieliłam na dwie równe części i włożyłam do takich samych form. Po kilku godzinach -wyjęłam i jeden oprószyłam szafranem a drugi sumakiem.

Komentarze do przepisu (1)

rosynka 08 lutego
Pani,Helenko, dziekuje za bardzo ciekawy przepis!
Składniki
  • 4 opakowania gęstego jogurtu greckiego (po 400 g każdy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka szafranu
  • 3/4 łyżeczki sumaka
Składniki