tarte buraczki z cebulką do obiadu

tarte buraczki z cebulką do obiadu
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Uwielbiam buraczki. Pieczone, duszone, gotowane lub na surowo. Buraczki z cebulką to idealny dodatek do każdego drugiego dania. Polecam!

Składniki

  • 5-6 buraków, 1-2 cebule, sól, pieprz
  • sok z cytryny, odrobina cukru, 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Buraki gotujemy, ostudzone obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, olejem, cukrem i sokiem z cytryny.

  2. Gotowe odstawiamy na około pół godzinki do lodówki aby smaki się dokładnie połączyły a surówka ochłodziła. Podajemy jako dodatek do obiadu lub wcinamy oddzielnie. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

martyna82 27 listopada 2017
Buraczki to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Moja rodzina mogłaby zajadać się nimi w każdy dzień, jednak... Czytaj całość »
Buraczki to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Moja rodzina mogłaby zajadać się nimi w każdy dzień, jednak ja nie zawsze mam czas na przyrządzenie ich na świeżo. Zwykle robię przetwory, a jak kończy mi się zapas kupuję tarte buraczki mrożone Poltino. Dla mnie to fajna alternatywa, ponieważ buraczki są porcjowane i jedną paczkę mam zwykle na 2 razy. A jeśli chodzi o przepis już wypróbowałam, jest naprawdę świetny! :)
Składniki
  • 5-6 buraków, 1-2 cebule, sól, pieprz
  • sok z cytryny, odrobina cukru, 1-2 łyżki oleju
Składniki