Tapenada z zielonych oliwek

Tapenada z zielonych oliwek
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Pasta do pieczywa rodem z południa Europy. Łatwa i smaczna. Do kanapek z tą pastą, wystarczy już tylko kiełbaska z grilla i nietuzinkowy posiłek gotowy. Polecam.

Składniki

  • 250 g zielonych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie

  1. Do blendera wrzucić oliwki, kapary, pokrojony pęczek natki pietruszki, pokrojony czosnek. Dodać przyprawy. Całość zblendować. Pasta gotowa.

Komentarze do przepisu (7)

Docherro 11 maja
Świetny pomysł na grilla:)
fafiatko 11 maja
Uwielbiam! siwetnie ze dalas ten przepis bo nigdy nie robilam w domu. Zapisalam.
Nevermore 12 maja
Pycha, uwielbiam takie smarowidełka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g zielonych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano
Składniki