Szynka z szynkowaru

Szynka z szynkowaru
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Elajla
Uwielbiam smak domowej szynki. A przy użyciu szynkowaru jest o wiele zdrowsza

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli peklowej
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki curry
  • łyżeczka oregano

Przygotowanie

  1. 2 filety zmielić drobno.
    Trzeci filet pokroić w większe kawałki.
    Dodać pokrojone Pieczarki

  2. Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.

  3. Przygotować szynkowar.
    Wyłożyć woreczkiem do pieczenia. (można użyć specjalnych woreczków do szynkowaru)

  4. Mięso wkładać partiami i dokładnie ubić. Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na min godzinę.

  5. Dno garnka (najlepiej użyć garnka a podobnej wysokości jak nasz szynkowar) wyłożyć ręcznikiem kuchennym.

    Wlać gorącą wodę i wstawić nasz szynkowar (jak widać na fotografii mój ma termometr, który mierzy temperaturę w centrum urządzenia.)
    Należy pamiętać aby wody było do poziomu mięsa.


    Gotować na wolnym ogniu aż uzyska temperaturę 75 stopni Celcjusza.

    Jeśli woda wyparuje należy dolać gorącej wody.

  6. Kiedy szynka uzyska temperaturę 75 stopni. należy zdjąć garnek z ognia, wylać gorącą wodę a na jej miejsce wlać zimną. Poczekać aż temperatura we wnętrzu opadnie minimum do połowy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

    W przypadku problemów z wyciągnięciem szynki należy boki szynkowaru polać gorącą wodą.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 18 listopada 2017
Ale pyszności w sobotnie przedpołudnie :)
Chętnie bym skubnął te cztery plasterki z ostatniego zdjęcia ;)
gochna55 21 listopada 2017
Wędlinka drobiowa - pychotka. Zabieram do plagiatorka i do zrobienia. Wielkie dzięki za przepis. Spróbuję... Czytaj całość »
Wędlinka drobiowa - pychotka. Zabieram do plagiatorka i do zrobienia. Wielkie dzięki za przepis. Spróbuję poeksperymentować i zrobić wersję "słoiczkową". Chyba się uda?
luw78 21 listopada 2017
Wygląda świetnie, przepis do wypróbowania :))
Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli peklowej
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki curry
  • łyżeczka oregano
Składniki