szynka wieprzowo - drobiowa z papryką (szynkowar)

szynka wieprzowo - drobiowa z papryką (szynkowar)
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewaaa
Kolejna domowa wędlinka, tym razem z dodatkiem papryki, pychotka :)

Składniki

  • 500 gramów łopatki wieprzowej, 500 gramów filetów z kurczaka
  • 1 średni strąk czerwonej papryki, 1 płaska łyżka peklosoli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu, 2 - 3 ząbki czosnku
  • 100 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej, 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

  1. Łopatkę mielimy na najdrobniejszych oczkach.
    Kurczaka kroimy w średnią kostkę, następnie lekko rozklepujemy tłuczkiem.
    Do miski wrzucamy oba rodzaje mięsa, zasypujemy peklosolą, mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
    Po tym czasie żelatynę mieszamy z wodą i przyprawami (czosnek przeciskamy przez praskę), wlewamy do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 5 minut. Potem wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i mieszamy ręką.
    Masę mięsną wkładamy do woreczka do parzenia, ugniatamy delikatnie by wycisnąć powietrze.
    Następnie wkładamy do szynkowaru i ponownie ugniatamy, uważając by nie rozerwać woreczka.

  2. Maszynkę wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

    Po tym czasie szynkę parzymy przez około 2 godziny w temperaturze 80 stopni.
    Następnie schładzamy w lodówce przez kilka - kilkanaście godzin.

Komentarze do przepisu (4)

grazka950 05 stycznia 2015
od czasu gdy posiadam szynkowar, nie kupuję wędlin w sklepie; zabieram więc do książki i do szybkiego... Czytaj całość »
od czasu gdy posiadam szynkowar, nie kupuję wędlin w sklepie; zabieram więc do książki i do szybkiego wypróbowania :))
EWAM45 07 stycznia 2015
Pychota
aaasikkk 16 stycznia 2015
Muszę w końcu sprawić sobie ten szynkowar! Strasznie mi smaku narobiłaś na domową wędlinkę :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 gramów łopatki wieprzowej, 500 gramów filetów z kurczaka
  • 1 średni strąk czerwonej papryki, 1 płaska łyżka peklosoli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu, 2 - 3 ząbki czosnku
  • 100 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej, 2 łyżeczki żelatyny
Składniki