Szynka wieprzowa, parzona.

Szynka wieprzowa, parzona.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Szynka wieprzowa peklowana na mokro. Smaczna wędlinka na świąteczny stół.

Składniki

  • Surowiec:
  • szynka wieprzowa 1,3 kg
  • Skład solanki 1 litr:
  • woda 1 litr
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • sól peklowa 80 gram
  • cukier 10 gram

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Z szynki wybieramy ładne kawałki mięśnia do uwędzenia. Solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.

  2. Osuszanie:

    Po zakończeniu peklowania osznurowujemy szynki i wieszamy do ocieknięcia i oschnięcia na noc na około 8 godzin.

  3. Parzenie:

    Przygotowaną szynkę wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i osznurowujemy. Szynkę parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do 68 stopni Celsjusza w środku mięsa.

  4. Studzenie:

    Szynki studzimy kilka godzin powieszone na kiju w temperaturze pokojowej, później umieszczamy w lodówce.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 09 grudnia 2018
Świetny przepis, wprost dla mnie, jak peklosoli nie dodam to chyba nic sie nie stanie?
babcitereskiciasta 09 grudnia 2018
Dorodny kawałek szynki.:)
babeczka35 09 grudnia 2018
Domowe wędliny są najlepsze :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Surowiec:
  • szynka wieprzowa 1,3 kg
  • Skład solanki 1 litr:
  • woda 1 litr
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • sól peklowa 80 gram
  • cukier 10 gram
Składniki