Szynka prasowana.

Szynka prasowana.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Domowej roboty prasowana szynka, smakuje jak prasowana szynka którą robiono w czasach PRLu, "Krakus".

Składniki

  • szynka wieprzowa kulka 1,2 kg
  • żelatyna spożywcza,- dwie małe łyżeczki (do obsypania)
  • Solanka:
  • peklosól 80 g/litr wody zimnej

Przygotowanie

  1. Szynkę dopasowujemy do szynkowaru. Z peklosoli i wody robimy solankę. Zrobioną solanką robimy nastrzyk 60 ml solanki na kilogram mięsa, w różnych miejscach. Szynkę wkładamy do specjalnego pojemnika, zalewamy pozostałą solanką, tak żeby mięso było całkowicie przykryte solanką. Pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki, temperatura peklowania od 4 stopni Celsjusza do 8 stopni Celsjusza, przez 4 dni.

  2. Po dniach peklowania szynkę myjemy z solanki, odciskamy, posypujemy żelatyną i wkładamy do woreczka foliowego, specjalnie przeznaczonego do szynkowaru. Woreczek szczelnie zawiązujemy i wkładamy do szynkowaru. Szynkowar uzbrajamy i wstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy wodę do 95 stopni Celsjusza, wyłączamy gaz i wstawiamy szynkowar do garnka z wodą, czekamy aż temperatura spadnie do 80 stopni Celsjusza. Gdy woda będzie miała 80 stopni Celsjusza włączamy gaz i parzymy 2 godziny i 30 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza, lub jak jest miejsce w szynkowarze na termometr to do 70-72 stopni Celsjusza wewnątrz mięsa.

  3. Po procesie parzenia nie wylewamy sosu z szynkowaru, luzujemy sprężynę, chłodzimy, ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na noc. Po czasie chłodzenia wyjmujemy szynkę z szynkowaru i konsumujemy. Szynka smakuje jak z puszki "Krakus".

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 01 września 2019
Jak zawsze pierwsza klasa :-)
slodkisentyment 01 września 2019
Wygląda wyśmienicie :)
helenapon 01 września 2019
Próbowałam robić w ubiegłym roku ale z innego przepisu i mi się lekko "rozleciała". Będę... Czytaj całość »
Próbowałam robić w ubiegłym roku ale z innego przepisu i mi się lekko "rozleciała". Będę próbować jesienią Twojego przepisu. Dziękuję.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • szynka wieprzowa kulka 1,2 kg
  • żelatyna spożywcza,- dwie małe łyżeczki (do obsypania)
  • Solanka:
  • peklosól 80 g/litr wody zimnej
Składniki