Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka na kanapki, któż nie lubi swojskich wędlinek oj chyba nie ma takich ludzi, przygotowanie mięsa z szynki w marynacie z pesto, czosnku i przyprawie do mięsa jest banalnie proste
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9111
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 211
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 480
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9111
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 211
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 480
Składniki
Kupioną szynkę wieprzową dobrze wymoczyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody w której była płukana, osuszoną przełożyć do miski i na nią wyłożyć całe pesto z bazylią, wsypać przyprawę do mięsa oraz dodać przeciśnięty czosnek nie musi być drobno wyciśnięty mogą być kawałki czosnku, gdy już wszystko dodane wtedy za pomocą rąk dokładnie wmasować w szynkę przyprawy i odstawić przykryte folią aluminiową do lodówki na całą noc
Następnego dnia gdy już mamy piec szynkę przełożyć ją z całą zawartością z miski do woreczka w którym można piec mięsa, zawiązać go lub spiąć przyrządem do woreczków i przełożyć do blaszki. Wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec dwie godziny plus czas na rozgrzanie piekarnika, 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę na 150 stopni, szynkę w trakcie pieczenia co jakiś czas obracać na drugą stronę. W upieczonej i lekko przestygniętej szynce przeciąć worek i wyjąć szynkę na talerz do całkowitego ostygnięcia
Upieczona oczywiście lekko ostudzona bo nie mogli się doczekać szyneczka bardzo dobrze smakuje na przykład ze swojskim masłem które wczoraj robiłam jak również z listkiem świeżej sałaty masłowej a nawet jeżeli lubicie to z chrzanem lub ćwikłą. Szynka przygotowana samodzielnie smakuje rewelacyjnie także serdecznie polecam zwłaszcza z wykorzystaniem pesto