Szynka pieczona moczona w solance

Przepis dnia 2018-12-27
Szynka pieczona moczona w solance
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Krucha, delikatna, miękka, pyszna taka jest właśnie szynka, która moczy się przez kilka dni w solance. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowej pieczonej szynki. Taką szynkę możemy wykorzystać jako pieczeń do obiadu lub po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.

Składniki

  • 1 szynka wieprzowa waga około 1kg
  • na każdy liter wody 2 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę (u mnie około 3 litry) dodajemy do niej sól (u mnie 6 łyżek), ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie studzimy.

  2. Szynkę wkładamy do glinianego garnka i zalewamy ją ostudzoną wodą z przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni.

  3. Po kilku dniach szynkę wyjmujemy z solanki, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1,5 godziny.

  4. Upieczoną szynkę podajemy na gorąco do obiadu, lub po wystudzeniu jako domową wędlinę. Smacznego !!!

  5. ;-D

Komentarze do przepisu (14)

ErJot 17 grudnia 2018
Uwielbiam:) Naturalna, bez konserwantów i każdy wie co je:)
Nevermore 17 grudnia 2018
Pysznie wygląda i skubną bym te trzy plasterki z foty ;) Małe co nieco jest wskazane w południe :D
kuchmariola63 17 grudnia 2018
Pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szynka wieprzowa waga około 1kg
  • na każdy liter wody 2 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
Składniki