Szynka myszka pieczona

Szynka myszka pieczona
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Wędliny przygotowane domowym sposobem zawsze dają nam pewność, że nie jemy "chemii" zawartej w wyrobach sklepowych.

Składniki

  • 1 kg szynki myszki
  • Marynata : 4 łyżki piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • całe goździki

Przygotowanie

  1. Marynata : piwo, miód, cynamon, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego utartego grubo w moździerzu wymieszałem.
    Zapeklowaną szynkę posmarowałem przygotowaną marynatą . Wstawiłem do lodówki na dobę.
    Tak przygotowaną szynkę obwiązałem sznurkiem spożywczym. Powbijałem goździki ( ilość zależy od indywidualnych upodobań, można pominąć ). Podlałem kilkoma łyżkami piwa. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C , piekłem pod przykryciem ok. godzinę plus 35 minut na zrumienienie ( bez przykrycia ).

Komentarze do przepisu (2)

BEATA1978 20 kwietnia 2015
Szynka w takiej marynacie musi smakować bajecznie :)
Futka 20 kwietnia 2015
Przepyszna ta myszka - pachnąca i najlepsza, bo domowa :D
Składniki
  • 1 kg szynki myszki
  • Marynata : 4 łyżki piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • całe goździki
Składniki