Szynka (kulka) peklowana, parzona.

Szynka (kulka) peklowana, parzona.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół :)

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,3 kg
  • peklosól 90 g
  • cukier 10 g
  • listki laurowe połamane 5 szt.
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • Czosnek 5 ząbków
  • woda 1 l
  • siatka wędliniarska 20 cm

Przygotowanie

  1. skład solanki:

    woda 1 l
    peklosól 90 g,
    cukier 10 g.zimną
    5 listki laurowe połamane
    5 ząbki czosnku
    12 ziarenek ziela angielskiego

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, mieszamy. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.Szynkę wkładamy do siatki, robimy nastrzyk i peklujemy w solance 4 dni.

  2. Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni.

  3. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut.

  4. Następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania parzenia wynosi ok. 60 min. na 1 kg szynki. Do czasu parzenia, wlicza się czas gotowania w temperaturze wrzenia.

  5. Po parzeniu studzimy, ostudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin by szynka sobie odpoczęła.

  6. Smacznego!!!

Składniki
  • szynka wieprzowa 1,3 kg
  • peklosól 90 g
  • cukier 10 g
  • listki laurowe połamane 5 szt.
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • Czosnek 5 ząbków
  • woda 1 l
  • siatka wędliniarska 20 cm
Składniki