Szybki chleb owsiany z otrębami pszennymi

Szybki chleb owsiany z otrębami pszennymi
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby pszenne i mieszamy. Blaszkę (25x12) smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Wykładamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut aby podrosło. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Smacznego ;)

Składniki

  • 0,5 l ciepłej wody,
  • 25 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 500 g mąki pszennej typ 750,
  • 100 g otrębów pszennych,
  • Olej do posmarowania blaszki.

Przygotowanie

  1. Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby pszenne i mieszamy. Blaszkę (25x12) smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Wykładamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut aby podrosło.

    Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 30 sierpnia 2019
Domowy najlepszy :)
szpileczkiibabeczkiblog 30 sierpnia 2019
;)
Składniki
  • 0,5 l ciepłej wody,
  • 25 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 500 g mąki pszennej typ 750,
  • 100 g otrębów pszennych,
  • Olej do posmarowania blaszki.
Składniki