Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i szybki chleb na dwóch rodzajach mąki. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłem go na mące typu 650. Do chlebka została dodana podsmażona cebula i kilka ząbków czosnku.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Do ciepłej maślanki wkruszamy drożdże ,dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą .Do misy robota wsypujemy obie mąki, dodajemy sól , wodę i wymieszaną maślankę z drożdżami. Zagniatamy ciasto, następnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką - odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Dodajemy ulubione dodatki do chlebka. Formujemy bochenek i układamy go na posypanej mąką blaszce od piekarnika ,nakrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min. W tym czasie do wrzątku dodajemy 1 łyżkę mąki i szczyptę soli, mieszamy i tą mieszanką smarujemy chlebek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 min .następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 20-25 min.