Szybki chleb na mące pszennej i drożdżach

Szybki chleb na mące pszennej i drożdżach
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Jarl
Bardzo łatwy i szybki chleb na dwóch rodzajach mąki. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłem go na mące typu 650. Do chlebka została dodana podsmażona cebula i kilka ząbków czosnku.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 500 ml maślanki ( ciepłej )
  • 30 g świeżych drożdży (lub ok 15 g suchych)
  • 50 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Do ciepłej maślanki wkruszamy drożdże ,dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą .Do misy robota wsypujemy obie mąki, dodajemy sól , wodę i wymieszaną maślankę z drożdżami. Zagniatamy ciasto, następnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką - odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Dodajemy ulubione dodatki do chlebka. Formujemy bochenek i układamy go na posypanej mąką blaszce od piekarnika ,nakrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min.
    W tym czasie do wrzątku dodajemy 1 łyżkę mąki i szczyptę soli, mieszamy i tą mieszanką smarujemy chlebek.

  2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 min .następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 20-25 min.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 500 ml maślanki ( ciepłej )
  • 30 g świeżych drożdży (lub ok 15 g suchych)
  • 50 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki