Szwedzkie ziemniaki

Szwedzkie ziemniaki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
:) Kuchnia szwedzka

Składniki

  • 10-12 ziemniaków równej wielkości
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli morskiej (nie mielonej)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki startego parmezanu (można użyć dowolnego sera twardego)

Przygotowanie

  1. Rozgrzałem piekarnik do 240 stopni C . Ziemniaki obrałem ,naciąłem nożem w kilkumilimetrowych odstępach . Można to zrobić na dwa sposoby : ułożyć ziemniak na łyżce i nacinać ,aż nóż dotknie krawędzi łyżki : lub położyć ziemniak obok deseczki i kroić nożem tylko do wysokości deseczki.
    Następnie stopiłem masło ,posmarowałem nim ziemniaki ( część pozostawiłem aby użyć później ).
    Ułożyłem ziemniaki jeden obok drugiego w żaroodpornej formie ( wskazana płaska ), u mnie wysoka. Posoliłem ,piekłem ok. 30 minut. Posypałem tartą bułką ,skropiłem resztą masła i zapiekałem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec posypałem parmezanem ,pozostawiłem w piekarniku jeszcze ok. 5 minut ( czas zależy od wzrokowej oceny ,ziemniaczki winny wyglądać smakowicie ).

Komentarze do przepisu (10)

Jola73 25 stycznia 2014
aż mi ślinka cieknie :) smakowicie wyglądają :)
Konto usunięte 25 stycznia 2014
super,tylko ja bym dłużej podpiekł:)
BM87 25 stycznia 2014
Oj, pyszności. :) Fajne i pomysłowe.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10-12 ziemniaków równej wielkości
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli morskiej (nie mielonej)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki startego parmezanu (można użyć dowolnego sera twardego)
Składniki