Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinakowe kluski śląskie to tradycyjne kluski śląskie w wersji z jajkiem z dodatkiem mrożonego szpinaku. Kluski mają ładny lekko zielony kolor i fajne ciapki. Są też trochę zdrowszą formą tradycyjnych klusek bo zawierają warzywo. Jest to fajny sposób na przemycenie odrobiny witamin do jedzenia dla dzieci.
...ale pyszny.
Odsłon: 699
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 623
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 357
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 156
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5127
...ale pyszny.
Odsłon: 699
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 623
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 357
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 156
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5127
Składniki
Ziemniaki ugotowane i dobrze wystudzone (najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia) zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa na sitku o większych oczkach. Przełożyłam je do większej miski.Wyrównałam i podzieliłam na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjęłam i rozłożyłam równomiernie na pozostałych ziemniakach. W puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną w ilości takiej aby wyrównała poziom ziemniaków w misce. Powinno wyjść ok. szklanki lub więcej. Szpinak rozmroziłam i dodałam do zmielonych ziemniaków i mąki. Wsypałam jeszcze szczyptę soli i wbiłam jajko. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Z ciasta odrywałam porcje i formowałam je w kulki wielkości orzecha włoskiego. W takiej kulce robiłam zagłębienie palcem tworząc charakterystycznego kluska. Uformowane kluseczki odkładałam na drewnianą stolnicę posypaną mąką. W większym garnku zagotowałam wodę i osoliłam ją. Następnie wrzuciłam kluski. Poczekałam aż wypłyną na powierzchnię i gotowałam je od tego momentu ok. 3- 4 minuty. Kluseczki wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek żaroodporny. Kluski można serwować od razu po ugotowaniu polane skwarkami z cebulką lub jako dodatek do sosu, gulaszu czy dowolnego mięsa. Można je też wystudzić a następnie obsmażyć na masełku. Ja osobiście preferuję tą drugą wersję.