Szpinak z sosem chrzanowym

Szpinak z sosem chrzanowym
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Szpinak zazwyczaj przyrządzany jest ze śmietaną, nie jestem fanką takich smaków, więc oprócz mojego ulubionego szpinaku słodko-kwaśnego, często przyrządzam szpinak w sosie chrzanowym. Jest to genialne połączenie smaków i sprawia, że ​​taki szpinak pasuje jako dodatek np. do mięsa albo ryby lub każdego rodzaju makaronu. Nie bez znaczenia jest także fakt, że jest to bardzo proste i szybkie danie, przyrządzone w jednym garnku.

Składniki

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 szalotki
  • 100 ml śmietany
  • 200 ml bulionu
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 kawałek świeżego chrzanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 organiczna limonka

Przygotowanie

  1. Pokroic szpinak na duze kawalki i dobrze umyc. Obrac i zetrzec chrzan. W garnku podgrzac biale wino, bulion i smietane, doprawic startym chrzanem, sola, pieprzem i galka muszkatołowa.

  2. Do sosu dodawac stopniowo szpinak i mieszac, az sie zapadnie. Po zapadnieciu gotowac jeszcze przez 2-3 minuty na malym ogniu. Wymieszac z maslem i ewentualnie doprawic jeszcze sola, gałką muszkatołowa, chrzanem i sokiem z limonki.

  3. Podawac jako dodatek do miesa, ryby lub makaronu.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 07 października
W takiej wersji nie jadłam szpinaku,musi wyśmienicie smakować:)
fafiatko 07 października
Szpinak wyglada niezmiernie apetycznie, chetnie wykorzystam tak dobry przepis!
Futka 15 października
Wołowina z tak przygotowanym szpinakiem musi smakować obłędnie!
Od samego patrzenia pracują mi kubki smakowe... Czytaj całość »
Wołowina z tak przygotowanym szpinakiem musi smakować obłędnie!
Od samego patrzenia pracują mi kubki smakowe :D
Pyszne połączenie! <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 szalotki
  • 100 ml śmietany
  • 200 ml bulionu
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 kawałek świeżego chrzanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 organiczna limonka
Składniki