Szparagi z tymiankowym masełkiem

Szparagi z tymiankowym masełkiem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kszczepa
Zielone łodyżki które pojawiają się na straganach w maju :) trzeba korzystać sezon jest na nie tak krótki ..

Składniki

  • Szparagi 1 pęczek
  • Masło 2 łyżki
  • Sól, tymianek, szałwia, pieprz cytrynowy
  • Tarty parmezan

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, obieramy obieraczką do warzyw - jeśli są to grubsze szparagi - jeśli mamy cieniutkie nie trzeba ich obierać.

  2. Gotujemy wodę, solimy i do gotującej się wody wrzucamy szparagi, najlepiej żeby główki szparagów wystawały ponad gotującą się wodę.
    Gotujemy max 3 min, wylewamy na sitko

  3. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy przyprawy i zioła (najlepiej świeże) podsmażamy chwilę i wrzucamy na patelnię podgotowane szparagi.

    Smażymy chwilę, wyjmujemy na talerz i posypujemy tartym parmezanem

  4. Smacznego :)

Składniki
  • Szparagi 1 pęczek
  • Masło 2 łyżki
  • Sól, tymianek, szałwia, pieprz cytrynowy
  • Tarty parmezan
Składniki