Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szmurkul, czyli duszona kapusta na zasmażce z cebulką i grzybami. Stanowi doskonały dodatek do obiadu. Jest na tyle sycąca, że może stanowić również samodzielny posiłek. Podana z gotowanymi ziemniakami lub dużą pajdą chleba zaspokoi nawet największy głód. Skąd pochodzi szmurkul? Szmurkul to specjał warmińsko-mazurskiej kuchni. W tym regionie najczęściej serwowany jest do smażonych i pieczonych mięs.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 238
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 238
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 537
Składniki
Z kapusty wytnij głąb, podziel ją na cztery części, każdą z nich drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę. Koperek drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój na plasterki. Składniki przełóż do garnka. Całość zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Szmurkul z grzybami gotuj przez około 40 minut.
Na patelni roztop masło. Dodaj mąkę. Składniki wymieszaj. Gotową zasmażkę dodaj do duszonej kapusty.
Szmurkul dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj na ciepło jako danie główne lub dodatek do pieczonych mięs.