Szkockie bułeczki śniadaniowe

Szkockie bułeczki śniadaniowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kolejny wypiek z serii „Pieczywa Świata” . Tradycyjne śniadaniowe szkockie bułeczki zwane „Scottish Morning Rolls”. Delikatne, miękkie z chrupiącą skórką.  Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podawane w wersji na ciepło lub zimno, a także jako dodatek do zup i dań gorących

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody

Przygotowanie

  1. 1. Przesiewamy mąkę i sól do miski. 
    2. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, a następnie mieszamy z wodą
    3. Robimy zagłębienie i wlewamy miksturę.
    4. Wyrabiamy ciasto lekko zagniatając.
    5. Formujemy kulę i przykrywamy
    miskę lekko natłuszczoną folią spożywczą.
    6. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia.
    7. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Przekłuwamy je nożem.
    8. Dzielimy ciasto na dziesięć kawałków. Każdy z nich lekko rozwałkowujemy na płaski owal.
    10. Układamy na wyłożonej papierem lub natłuszczonej blaszce.
    11. Ponownie nakrywamy natłuszczoną folią i zostawiamy na 30 min. 12. Piekarnika nagrzewamy do 200 st. C * każdą bułeczkę przyciskamy na środku ( żeby zapobiec odstawaniu skórki od miąższu).
    13. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy mąką.
    14. Pieczemy ok. 15-20 min. Do lekkiego zarumienienia.
    Można podawać również na ciepło J

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 09 stycznia 2018
Zabieram jedną :))))
Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
Składniki