Szalotki duszone w winie

Szalotki duszone w winie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
...

Składniki

  • 40 dag szalotek
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 5 dag masła
  • łyżeczka cukru
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól , pieprz
  • tymianek
  • do dekoracji : oliwki , paseczki kolorowej papryki , listki bazylii

Przygotowanie

  1. Szalotki obrać ,zrumienić na maśle ,ciągle mieszając posypać cukrem ,smażyć jeszcze 5 min. Zalać czerwonym winem ,dodać sól ,pieprz ,tymianek i czosnek. Dusić bez przykrycia na małym ogniu ,aż wyparuje połowa płynu ,przyprawić octem.

Komentarze do przepisu (2)

gogusia 22 listopada 2013
pięknie wyglądają :)
cały czas patrząc na nie zastanawiam się z czym będą się najlepiej komponowały...... Czytaj całość »
pięknie wyglądają :)
cały czas patrząc na nie zastanawiam się z czym będą się najlepiej komponowały... ale pasuje mi tylko kawał mięsa :)
GREGORHSPEED 22 listopada 2013
Dokładnie :)
Składniki
  • 40 dag szalotek
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 5 dag masła
  • łyżeczka cukru
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól , pieprz
  • tymianek
  • do dekoracji : oliwki , paseczki kolorowej papryki , listki bazylii
Składniki