Syrop imbirowy

Syrop imbirowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Maudie
Aromatyczny syropek w sam raz na zimowe wieczory.Super dodatek do np.herbatki o wielu właściwościach zdrowotnych:)

Składniki

  • Imbir 100 g
  • Cukier trzcinowy (można zastąpić zwykłym) 250 g
  • Woda 350 ml

Przygotowanie

  1. Imbir obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
    Zagotować wodę z cukrem i mieszać aż cukier się rozpuści.
    Do syropu wrzucić pokrojony imbir,doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na średnim ogniu ok 30 min.
    Po tym czasie odsączyć imbir a syrop przelać do buteleczek lub słoiczków.Po otwarciu przechowywać w lodówce.Na zdrowie:)

    Co zrobić z plasterkami imbiru napiszę w następnym przepisie ;)

Komentarze do przepisu (16)

Nevermore 03 stycznia 2019
Super jako dodatek do dań, ciast, napojów i co ważne, do % ;) Pycha :)
pelen_brzuszek 03 stycznia 2019
brzmi nieźle :)
fafiatko 04 stycznia 2019
Swietny dodatek, i mozna zrobic samemu, nie przypuszczalam takze, ze zimowa pora mozna zajac sie malymi przetworami :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Imbir 100 g
  • Cukier trzcinowy (można zastąpić zwykłym) 250 g
  • Woda 350 ml
Składniki