Syrop czekoladowy

Syrop czekoladowy
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: irma
Smaczny i prosty w przygotowaniu. Można go dodać do mleka, kawy, koktajli owocowych, lodów, naleśników itp.

Składniki

  • 1 szklanka kakao bez cukru, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Do rondelka o grubym dnie wlać wodę, dodać kakao, cukier , sól i wymieszać.

  2. Postawić rondelek na małym ogniu /ciągle mieszając, aby masa nie przywarła do dna/doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.3 minuty.Masa zacznie gęstnieć Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.

  3. Gotowy syrop przelać do słoiczka , poczekać, aż wystygnie, zamknąć przykrywką i odstawić w chłodne miejsce. Syrop nadaje się do spożycia przez ok.2 miesiące. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (6)

anetaa26 26 czerwca 2013
bardzo podoba mi sie przepis, zrobie na pewno, cudo :))
Konto usunięte 26 czerwca 2013
Bardzo ciekawy przepis, biorę do książki :))
Maudie 27 czerwca 2013
Super!:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka kakao bez cukru, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Składniki