Syrop cytrynowo - imbirowy

Syrop cytrynowo - imbirowy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Fram
na bazie miodu, idealny do herbaty

Składniki

  • miód - 500 g
  • cytryny - 4-5 szt.
  • imbir - ok 300 g

Przygotowanie

  1. cytryny myjemy dokładnie i sparzamy wrzątkiem, po czym kroimy w plastry, wyciągając przy okazji pestki

  2. imbir obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach bądź drobno siekamy w blenderze

  3. w dużym słoju układamy plasterki cytryn przekładając imbirem, całość zalewamy miodem i odstawiamy na 24h, mieszamy delikatnie i gotowe, smacznego ;-)

  4. a gdy już nam kwarantanna bokiem wyjdzie i chcemy sobie trochę humor poprawić to wlewamy do szklanki 50 ml białego rumu (lub wódki), 50 ml naszego syropu, wrzucamy kostkę lodu, całość uzupełniamy gazowaną wodą mineralną i... sączymy poprawiając sobie humor ;-)

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 20 marca
Na zdrowie:)
Składniki
  • miód - 500 g
  • cytryny - 4-5 szt.
  • imbir - ok 300 g
Składniki