Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew wszystkiemu przygotowanie swojskiego masła jest banalnie prosta, wystarczy mieć tylko najlepszą tłustą śmietanę z dużą ilością tłuszczu roślinnego najlepsza jest jednak z mleka od krów gdy odciągniemy z mleka śmietanę ale jeśli nie mamy takiej to może być kupna 36 %
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 72
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1289
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1047
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 87
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 72
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1289
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1047
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 87
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Składniki
Do wysokiego naczynia, miksera z miską lub dużego słoika przełożyć wszystkie śmietany najlepiej jeśli ma temperaturę pokojową lecz można też prosto z lodówki z tym że z lodówki dłużej będzie się ubijała i na początku miksować na wolnych obrotach miksera i co jakiś czas zwiększać obroty i miksować do czasu aż pojawią się żółte grudki a od nich będzie oddzielała się maślanka
Gdy już są widoczne żółte grudki masła oraz maślanka ( jeżeli ktoś lubi można ją wypić mój mąż uwielbia )przelać całość na durszlak o drobnych oczkach lub sito aby maślanka oddzieliła się od masła przelać zimną wodą z małym ciśnieniem lub przełożyć masło do wody i płukać tak długo aż będzie przezroczysta nie biała woda. Tak przygotowane masło odcisnąć w dłoniach formując dowolny kształt masła, tak przygotowane przełożyć do dowolnego naczynia
Takie swojskie masełko idealnie nadaje się do kanapek na przykład posolone lub z dodatkiem ulubionej wędliny, swojskie masło można przechowywać w lodówce do dziesięciu dni o ile zdąży poleżeć ponieważ jest tak smaczne że znika w mgnieniu oka to nie to co kupne z nie wiadomo jakiego tłuszczu. A jeżeli toś zrobi większość ilość masła można je wtedy zamrozić, jeżeli ktoś z państwa woli masełko smakowe wystarczy do takiego masła wmieszać dowolne dodatki na przykład sól morską lub czosnek przeciśnięty przez praskę a także zioła takie jak bazylia, oregano a nawet natkę pietruszki. Ja moje pierwsze które zrobiłam jest bez dodatków ale na pewno nie będzie to ostanie moje masełko