Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak już wiecie lubię kombinować i eksperymentować w kuchni. Ostatnio moja rodzina zakochała się w domowym makaronie który robię i jak tylko nadarza się okazja na obiad z makaronem to proszą aby zrobić swój makaron nie bardzo chcą jeść już kupny, a ja z miłą chęcią przygotowuję taki właśnie makaron. Rodzinka jest bardzo zadowolona i oczywiście najedzona.
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 34
Polecam.
Odsłon: 2598
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 268
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 29
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 34
Polecam.
Odsłon: 2598
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 268
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 29
Składniki
Do miski dodać sypkie składniki oraz jajko. Dolewając mocno ciepłą wodę do sypkich produktów szybkim ruchem mieszając łyżką aby ciasto się nie sparzyło połączyć całość.
Następnie wszystko wyrobić ręką do połączenia się składników, gdy już wszystko jest połączone dodać olej i dalej wyrabiać ręką do wchłonięcia całego oleju w ciasto. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie. Po wyrobieniu pozostawić pod ściereczką aby ciasto odpoczęło.
Jak już ciasto odpoczęło tak około 10 - 15 minut, podzielić je na dwie lub cztery części. Następnie jeden kawałek ciasta wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na cieniutki placek tak zwany papier.
Rozwałkowany placek obsypać dość obficie mąką i ją po wcierać w ciasto. Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na mniejsze paski, następnie zwijać każdy osobno w rulonik i za pomocą noża lub przyrządu do frytek ucinać dowolną grubość makaronu.
Gdy już wszystkie ciasto jest rozwałkowane i pocięte na makaron, wyłożyć makaron na ściereczce posypać mąką i rozłożyć po całej długości ściereczki, w między czasie wstawić wodę posolić ją.
Jak już woda się zagotuje wkładać przygotowany makaron ( jeśli duży garnek można włożyć na raz ale jeśli mniejszy to gotować na dwa lub trzy razy ). Jak już makaron wypłynie na wierzch dolać do gotującego się makaronu około 2 łyżek oleju ( aby się nie sklejał ) i całość gotować od 3 - 5 minut na wolnym ogniu. U gotowany makaron przelać na durszlak i przelać go zimną wodą mieszając aby się zahartował.
Makaron wyszedł bardzo smaczny wyszło go surowego ponad 500 g. Domowy makaron podałam z żołądkami drobiowymi w sosie śmietano - chrzanowym oraz surówką z białej rzodkiewki i koperku ze śmietaną.