Świąteczna czerwona kapusta

Świąteczna czerwona kapusta
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Doskonała świąteczna czerwona kapusta przygotowana w skandynawskim stylu, która smakiem i aromatem świetnie wpasowuje się w klimat Bożego Narodzenia. Taka kapusta jest idealnym dodatkiem do mięs ciepłych i zimnych oraz do pasztetów, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Można ją podgrzać, ale na zimno też jest smaczna. Pracy przy niej niewiele, jednak ze względów praktycznych często gotuję tę kapustę 1-2 tygodnie przed świętami i pasteryzuję w słoikach. Dzięki temu mam mniej pracy przed samą wigilią, gdy zazwyczaj z czymś nie zdążam na czas.

Składniki

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty (o wadze około 1,5 kg)
  • 3 łyżki oleju lub masła (użyłam rafinowanego oleju kokosowego, takiego bez zapachu kokosa)
  • 0,5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 200 g dżemu z borówki brusznicy lub żurawiny do mięs i serów
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 laski cynamonu
  • pieprz i sól do smaku
  • ewentualnie dodatkowy miód lub cukier do wykonania “ostatniego szlifu” – jedni lubą bardziej, inni mniej słodką kapustę

Przygotowanie

  1. Z główki usuń zewnętrzne, nieładne liście. Resztę poszatkuj cienko, wycinając głąb.

  2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i podduś na nim kapustę przez około 10 minut, pod przykryciem, często mieszając.

  3. Do garnka z kapustą dodaj sok pomarańczowy, dżem, cynamon, suszone żurawiny, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

  4. Spróbuj i ewentualnie dodaj odrobinę miodu lub soku z cytryny. Jednak zazwyczaj nie jest to potrzebne.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 27 grudnia 2017
Fajny przepis, tylko dlaczego po świętach? ;)

My to znamy, a inni będą mieć na następne święta xD
hajduczek-naturalnie 27 grudnia 2017
No właśnie - przepis z myślą o Nowym Roku i o przyszłych świętach. Nie zdążyłam wcześniej...
Nevermore 27 grudnia 2017
Wiemy, jak jest ;)
Kto nie zna, ten zrobi przy następnej okazji, a kto zna, ten zrobi za parę dni, by na Sylwka... Czytaj całość »
Wiemy, jak jest ;)
Kto nie zna, ten zrobi przy następnej okazji, a kto zna, ten zrobi za parę dni, by na Sylwka było xD
Składniki
  • 1 średnia główka czerwonej kapusty (o wadze około 1,5 kg)
  • 3 łyżki oleju lub masła (użyłam rafinowanego oleju kokosowego, takiego bez zapachu kokosa)
  • 0,5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 200 g dżemu z borówki brusznicy lub żurawiny do mięs i serów
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 laski cynamonu
  • pieprz i sól do smaku
  • ewentualnie dodatkowy miód lub cukier do wykonania “ostatniego szlifu” – jedni lubą bardziej, inni mniej słodką kapustę
Składniki