Sushi ~ kulki z łososiem

Sushi ~ kulki z łososiem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
O wiele łatwiejsze w wykonaniu od nigiri a równie smaczne.

Składniki

Przygotowanie

  1. :DDD

    Przepis na ryż z Kuchni japońskiej, a na kuleczki z książki Sushi.

  2. Ugotowałam ryż:

    Ryż na każde 25 dag ryżu, 350ml wody.
    W skrócie- ale sprawdzone: ryż opłukałam cztery razy, aż woda będzie klarowna, odcedziłam i poczekałam pół godziny.
    Ryż z wodą zagotowałam na średnim ogniu i jak się zagotuję podkręciłam gaz na minutę i potem znowu średni ogień przez 6 minut, potem jeszcze 10 minut na minimalnym gazie. Po wyłączeniu zostawiłam ryż na kolejne 10 minut. Nie można podnosić pokrywki.

    Zaprawa do ryżu już jest łatwa, wymieszałam składniki i przelałam do ryżu. Na 25dag ryżu to będzie 50ml octu ryżowego, łyżka cukru i łyżeczka soli.

    Rybę pokroiłam w kwadraciki. Mokrymi dłońmi brałam ryż i kładłam na rybę a potem zwijałam kuleczkę z folii jak sakiewkę.

    Smarowałam wasabi i posypałam otarta skórką z cytryny.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (16)

kuchmariola63 07 listopada
Super :)
KulinarnaChwila 07 listopada
Pyszotka :)
Maudie 07 listopada
Ale fajne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki