Surówka z selerem naciowym, sałatą, szczypiorem i rzodkiewką.

Surówka z selerem naciowym, sałatą, szczypiorem i rzodkiewką.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna, chrupiąca surówka z dużą ilością witamin. Idealnie nadaje się do dań rybnych jak i do podjadania między posiłkami :)

Składniki

  • Seler naciowy 3 gałązki
  • Rzodkiewki 6 szt.
  • Szczypior pęczek
  • sałata lodowa 1 szt.
  • ogórek świeży 1 szt.
  • oliwa z pestek winogron 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • czosnek granulowany
  • bazylia suszona

Przygotowanie

  1. Do szklanki wsypujemy 1 łyżeczkę bazylii suszonej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 łyżki octu balsamicznego i pół łyżeczki soli morskiej. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 20 minut.

  2. W między czasie myjemy wszystkie składniki do surówki, gałązki selera naciowego, rzodkiewki, ogórek, sałatę lodową i szczypior. Umyte składniki kroimy drobno.

  3. Dodajemy oliwę wymieszaną z przyprawami i dobrze mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy surówkę na około godziny po to żeby wszystkie składniki połączyły się smakiem.

Składniki
  • Seler naciowy 3 gałązki
  • Rzodkiewki 6 szt.
  • Szczypior pęczek
  • sałata lodowa 1 szt.
  • ogórek świeży 1 szt.
  • oliwa z pestek winogron 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • czosnek granulowany
  • bazylia suszona
Składniki