Surówka z modrej kapusty

Surówka z modrej kapusty
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kaasia77
Proponowana surówka z modrej kapusty to szybki i tani dodatek do wielu dań. Inna, wyróżniająca się w smaku na pewno przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi zdrowego odżywiania.

Składniki

  • 500-600 g modrej kapusty
  • 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 2-3 jabłka
  • Sól
  • Cukier
  • 2-3 łyżeczki musztardy stołowej

Przygotowanie

  1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Szatkujemy drobno lub ucieramy na tarce o dużych oczkach (łezki).
    Przyprawiamy i odstawiamy by składniki dobrze się połączyły.
    Ogórki kiszone ucieramy na tarce tak samo jak kapustę.
    To samo robimy z obranymi jabłkami. Wszystko łączymy i
    dokładnie mieszamy. Surówka gotowa
    .
    Ilośc składników możemy zmieniać wg własnych upodobań.
    Jeśli dodamy mniej ogórków a więcej słodkich jabłek nie będzie potrzeby dodawania cukru.


    Jeśli dodamy musztardę ostrą w smaku, surówka będzie bardziej pikantna.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 18 stycznia
Bardzo fajna surówka :-)
Kaasia77 18 stycznia
I smaczna. Dziękuję :)
Składniki
  • 500-600 g modrej kapusty
  • 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 2-3 jabłka
  • Sól
  • Cukier
  • 2-3 łyżeczki musztardy stołowej
Składniki