Surówka z kapusty pekińskiej i pora

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • mała kapusta pekińska
  • marchew
  • mały por
  • 50 ml przegotowanej wody (zimnej)
  • łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie z dodatkiem pomarańczy)
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkowałem ,dodałem startą na dużych oczkach marchew ,oprószyłem solą i odstawiłem. Pora pokroiłem w piórka ,również oprószyłem solą i odstawiłem na 2 godziny (w tym czasie można przygotowywać danie główne :)). Wodę ,musztardę ,miód ,ocet i oliwę wymieszałem w słoiku. Kapustę osączyłem ,dodałem do niej pora i posiekaną natkę pietruszki ,wlałem sos i dokładnie wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem ,ponownie wymieszałem. Wstawiłem na 30 min. do lodówki.

Komentarze do przepisu (9)

sandra1 20 lutego 2014
bardzo podoba mi się przepis na sos, muszę wypróbować
figg 20 lutego 2014
Mam podobne zdanie w kwestii sosu co Sandra1. Sałatka wygląda super sos wypróbuję w niedzielę do pekinki:-))
Konto usunięte 20 lutego 2014
Twój sos do tej surówki też wypróbuję, duży "kciukas"
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mała kapusta pekińska
  • marchew
  • mały por
  • 50 ml przegotowanej wody (zimnej)
  • łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie z dodatkiem pomarańczy)
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól ,pieprz
Składniki