Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka i marchewki jest soczysta, chrupiąca i delikatna w smaku. Świetnie smakuje w towarzystwie dań mięsnych, szczególnie panierowanych kotletów. Natka pietruszki dodaje jej aromatu i koloru. Olej można zastąpić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego.

Składniki

  • kapusta pekińska – 1/2 małej główki, ok. 250 g
  • jabłko – 1 mała sztuka
  • marchew – 1 średnia sztuka
  • posiekana natka pietruszki – 1 łyżeczka
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • olej – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Kapustę pekińską drobno kroimy, solimy i ugniatamy przez chwilę dłonią zaciśniętą w pięść. Odstawiamy kapustę na czas przygotowania reszty składników. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do kapusty. Wlewamy do surówki olej oraz sok z cytryny, wsypujemy natkę i mieszamy całość. Surówka jest od razu gotowa do podania, ale można pozostawić ją na 10 minut aby smaki się „przegryzły”.

  2. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do kapusty. Wlewamy do surówki olej oraz sok z cytryny, wsypujemy natkę i mieszamy całość. Surówka jest od razu gotowa do podania, ale można pozostawić ją na 10 minut aby smaki się „przegryzły”.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 10 września
Pyszności, surówkę to ja zawsze:)
basiliana 12 września
:)
fafiatko 14 września
Najlepsze pyszności!
Składniki
  • kapusta pekińska – 1/2 małej główki, ok. 250 g
  • jabłko – 1 mała sztuka
  • marchew – 1 średnia sztuka
  • posiekana natka pietruszki – 1 łyżeczka
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • olej – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1/2 łyżeczki
Składniki