Surówka z czerwonych buraczków z jabłkiem

Surówka z czerwonych buraczków z jabłkiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bellapi
Uwielbiam czerwone buraki. Od jakiegoś czasu zrezygnowałam z gotowania ich w wodzie ze względu na to iż wtedy wypłukują się wszystkie walory odżywcze. Dlatego gotuję je na parze razem ze skórką. Dopiero później jak są jeszcze ciepłe to obieram.

Składniki

  • 500g ugotowanych na parze buraków
  • ok. 10 cm białej części pora
  • 2 kwaśne jabłka
  • Sól
  • Pieprz
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie

  1. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy i również ścieramy na tej samej tarce. Pora drobno siekamy. Wszytko razem mieszamy doprawiamy, solą, pieprzem i octem. Na koniec dodajemy cukier.
    Podajemy jako dodatek do dania głównego.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 04 października 2019
Uwielbiamy :)
konhambos 04 października 2019
Upieczone tez sa pyszne :)
Bardzo smaczna salatka.
Docherro 06 października 2019
Pyszna sałatka,też uwielbiam buraki,zaraz zrobię do obiadu:)
Składniki
  • 500g ugotowanych na parze buraków
  • ok. 10 cm białej części pora
  • 2 kwaśne jabłka
  • Sól
  • Pieprz
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Składniki