Surówka "jak u chińczyka"

Surówka jak u chińczyka
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sami przyznajcie ile razy zamawialiście dania z chińskiego baru i myśleliście ''jak odtworzyć w domu tą surówkę?". Śpieszę z pomocą i przepisem ;) Jest pyszna!

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w piórka a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  2. Warzywa umieszczamy w misce.

  3. Do rondelka wlewamy olej i ocet. Dodajemy cukier i sól. Całość podgrzewamy na małym ogniu tylko do momentu rozpuszczenia się soli i cukru.

  4. Ciepłą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 2-3 godziny. Gotowe!

Składniki
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Składniki