Surówka do obiadu.

Surówka do obiadu.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna surówka do dań głównych. Polecam.

Składniki

  • kapusta biała 75 dag (1/4 główki 3 kilowej)
  • marchew 1 szt.
  • cebula połowa
  • cebula czerwona połowa
  • papryka czerwona 1/4
  • papryka żółta 1/4
  • papryka zielona 1/4
  • Składniki do zalewy:
  • sól pół łyżeczki
  • cukier pół łyżeczki
  • olej z pestek winogron 50 ml
  • ocet jabłkowy 5% 50 ml

Przygotowanie

  1. Wykonanie zalewy:

    Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.

  2. Wykonanie surówki:

    Kapustę szatkujemy, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zimną zalewą i ponownie mieszamy. Surówkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

bryssska 26 lipca 2018
Rewelacyjna ;-D
danielek 26 lipca 2018
Swietna :)
Składniki
  • kapusta biała 75 dag (1/4 główki 3 kilowej)
  • marchew 1 szt.
  • cebula połowa
  • cebula czerwona połowa
  • papryka czerwona 1/4
  • papryka żółta 1/4
  • papryka zielona 1/4
  • Składniki do zalewy:
  • sól pół łyżeczki
  • cukier pół łyżeczki
  • olej z pestek winogron 50 ml
  • ocet jabłkowy 5% 50 ml
Składniki