Surówka Colesław

Surówka Colesław
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Idealny dodatek do obiadu lub dań z grilla

Składniki

  • Kapusta biała 1 kg
  • Marchewka 1 szt.
  • Koperek 0,5 pęczka
  • Cebula 1 szt.
  • Majonez 5 łyżek
  • Śmietana 3 łyżki
  • Cytryna 0,5 szt.
  • Cukier puder 3 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy, solimy ją, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę, żeby zmiękła i zmniejszyła swoją objętość. Po upływie czasu solenia kapusty, odciskamy ją z nadmiaru wody.

  2. Do kapusty ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz koperek. Całość mieszamy.

  3. W osobnej miseczce mieszamy majonez, śmietanę, cukier puder, sól (uważamy z ilością, gdyż kapusta była już solona), pieprz i sok z połowy cytryny. Przygotowanym sosem zalewamy surówkę i dokładnie mieszamy.

Komentarze do przepisu (4)

Obserwator 17 kwietnia 2018
Toż to każdy lubić powinien. Pysznie.
Nevermore 17 kwietnia 2018
Klasyka zawsze pyszna :D
Docherro 17 kwietnia 2018
Pyszna surówka,zdrowa i smaczna:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kapusta biała 1 kg
  • Marchewka 1 szt.
  • Koperek 0,5 pęczka
  • Cebula 1 szt.
  • Majonez 5 łyżek
  • Śmietana 3 łyżki
  • Cytryna 0,5 szt.
  • Cukier puder 3 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
Składniki