Stek z kapusty czerwonej

Stek z kapusty czerwonej
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Stek z kapusty czerwonej... pomysł na danie dla osób, które nie jadają mięsa i nie tylko dla nich :-). Doskonale komponuje się z kaszą bulgur ugotowaną w bulionie z dodatkiem prażonych orzechów.

Składniki

  • kapusta czerwona (niezbyt duża) 3-4 plastry grubości do 1,5 cm
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (półsłodkiej)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska i pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • do dekoracji: natka pietruszki i odrobina jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. 1. Kapustę obierz z pierwszych liści, a następnie bardzo ostrym nożem pokrój na plastry grubości do 1,5 cm (ważne - pozbywamy się głąba).

    2. Do miseczki przełóż oliwę, paprykę i oregano. Wymieszaj.

    3. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Ułóż kapuściane steki.

    4. Każdy stek posmaruj marynatą, dokładnie z obu stron. Dopraw solą i pieprzem.

    5. Piecz kapustę przez 45 minut w temperaturze 180ºC.

    6. W razie potrzeby w trakcie pieczenia podlej delikatnie wodą.

    7. Podawaj w towarzystwie kaszy bulgur z dodatkiem prażonych orzechów, świeżą natką pietruszki i jogurtem.

    8. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 10 maja 2018
Ciekawa propozycja <3
andalmatiner 11 maja 2018
Dziękuję :-)
Składniki
  • kapusta czerwona (niezbyt duża) 3-4 plastry grubości do 1,5 cm
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (półsłodkiej)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska i pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • do dekoracji: natka pietruszki i odrobina jogurtu naturalnego
Składniki