Sos z powideł śliwkowych

Sos z powideł śliwkowych
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Wykwintny sos, który cudownie podkreśla smak pieczonego mięsa. Ja użyłam go do udźca z indyka, ale równie dobrze podkreśli smak pieczonej wieprzowiny.

Składniki

  • Powidła śliwkowe 150 g
  • Cukier 3 łyżki
  • Cynamon szczypta
  • Goździki 1 szt.
  • Wino czerwone słodkie 100 ml
  • Mąka ziemniaczana 1 łyzeczka

Przygotowanie

  1. Powidła zmiksować, dodać cukier, cynamon, goździk i wino, zagotować.
    Jeżeli powidła są słodkie cukier należy pominąć lub zmniejszyć ilość.

  2. Dodać trochę wywaru z mięsa pieczonego.

  3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, cienkim strumieniem wlewać do sosu, zagotować mieszając.

  4. Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i obficie polać sosem.
    Podawać np. z kopytkami i ćwikłą z chrzanem.

  5. Rada: cukier w sosie można zastąpić 2 łyżkami słodkiego powidła z mieszanych owoców.

Składniki
  • Powidła śliwkowe 150 g
  • Cukier 3 łyżki
  • Cynamon szczypta
  • Goździki 1 szt.
  • Wino czerwone słodkie 100 ml
  • Mąka ziemniaczana 1 łyzeczka
Składniki