Sos z kiełbasy.

Sos z kiełbasy.
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Sos ów bardzo szybko się robi, jest aromatyczny i pyszny. Można podawać z makaronem, ziemniakami, kaszą czy ryżem.

Składniki

  • kiełbasa zwyczajna (jarmarczna, śląska), 4 szt, długości 25-30 cm
  • majeranek - szczypta, roztartego w palcach, cebula, 1 szt
  • mąka, 3 łyżki
  • przyprawa typu vegeta, lub kostka np. mięsna, do smaku
  • smalec, ok. łyżki stołowej

Przygotowanie

  1. Kiełbasę przekrajamy wzdłuż, potem na pół, na części ok 10 cm. Smażymy na smalcu, najpierw płaską stroną, dosyć mocno przysmażając, potem po drugiej stronie. Wyjmujemy z patelni. Na tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Potem sypiemy mąkę, dokładnie rozprowadzamy z cebulką i podlewamy wodą (przegotowaną, zimną) do ilości pożądanego sosu. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu, aż kiełbasa skruszeje. Podajemy z ziemniakami, makaronem, kaszą czy ryżem. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

tegez 22 grudnia 2009
ogólnie smaczne lecz troszkę wysokokaloryczne. Pozdrawiam.
Barbarelka36 22 grudnia 2009
:) Owszem, zgadza się, ale zazwyczaj dobre jest niezdrowe i wysokokaloryczne... Takie życie! :) Pozdrawiam i... Czytaj całość »
:) Owszem, zgadza się, ale zazwyczaj dobre jest niezdrowe i wysokokaloryczne... Takie życie! :) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
Składniki
  • kiełbasa zwyczajna (jarmarczna, śląska), 4 szt, długości 25-30 cm
  • majeranek - szczypta, roztartego w palcach, cebula, 1 szt
  • mąka, 3 łyżki
  • przyprawa typu vegeta, lub kostka np. mięsna, do smaku
  • smalec, ok. łyżki stołowej
Składniki