Sos szpinakowy

Sos szpinakowy
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Paulkaaa
Szpinakowa wariacja

Składniki

  • szpinak, pół opakowania
  • cebula, 2 szt
  • makaron, pół paczki
  • olej, łyżka
  • jogurt naturalny (gęsty), mały
  • pieprz
  • majeranek
  • sól

Przygotowanie

  1. Wstawiamy wodę i gotujemy makaron, w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu, przygotowując w tym czasie sos.

  2. Na oleju podsmażamy chwilę cebulkę, drobno posiekaną.

  3. Dodajemy szpinak i przez kilka minut dusimy go razem z cebulką i przyprawami.

  4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.

  5. Wstawiamy wodę i gotujemy makaron, w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu, przygotowując w tym czasie sos.

  6. Na oleju podsmażamy chwilę cebulkę, drobno posiekaną.

  7. Dodajemy szpinak i przez kilka minut dusimy go razem z cebulką i przyprawami.

  8. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.

  9. Przygotowanym sosem polewamy makaron, lub mieszamy wszystko razem (jak kto lubi).

Komentarze do przepisu (2)

kaskasz83 29 maja 2012
ja robię inaczej: do takiej ilości cebuli dodaję całe opakowanie (400 g.) mrożonego szpinaku lub taką wielką... Czytaj całość »
ja robię inaczej: do takiej ilości cebuli dodaję całe opakowanie (400 g.) mrożonego szpinaku lub taką wielką reklamówkę świeżego. Kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, ze 2-3 łyżki śmietany. Jak mi się makaron ugotuje (al dente) do wrzucam go do szpinaku i jeszcze ze dwie minutki trzymam na ogniu. Makaron zagęści dodatkowo sos i smaki się połączą. A na talerzu całość posypuje białym serem, ja lubię tak - ale może być pleśniowy czy feta
Paulkaaa 31 maja 2012
O, też fajna wersja :]
Składniki
  • szpinak, pół opakowania
  • cebula, 2 szt
  • makaron, pół paczki
  • olej, łyżka
  • jogurt naturalny (gęsty), mały
  • pieprz
  • majeranek
  • sól
Składniki