Sos serowy

Sos serowy
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Elifia
Ten gęsty sos serowy zamieni brokuły lub smażone pieczarki w prawdziwe rarytasy!!!:)

Składniki

  • 1 łyżka margaryny
  • szalotka lub mała cebulka
  • 3/4 opakowania śmietany kremówki (150g)
  • 1/2 szklanki wody z gotowania warzyw
  • 2 małe pomidory
  • 20dag sera gorgonzola lub roquefort
  • 1-2 łyżki soku z cyryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pokroić ser. Szarlotkę obrać, pokroić drobno, poddusić na margarynie. Dodać wodę z gotowania warzyw i śmietanę, zagotować. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Ser rozgnieść widelcem, dodać do sosu i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Przybrać pokrojonymi pomidorami. Jeżeli chodzi o wodę z gotowania warzyw co podałam w składnikach to najlepiej, aby woda pochodziła z gotowania się 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 pory i 1 selera :) Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

magdusiaxDD 08 marca 2008
Mmmm.. ale pychotka:D
Konto usunięte 21 kwietnia 2013
Bardzo oryginalny sos
Dolcevita-in-my-kitchen 12 listopada 2017
Sosy poezja kuchni...
Składniki
  • 1 łyżka margaryny
  • szalotka lub mała cebulka
  • 3/4 opakowania śmietany kremówki (150g)
  • 1/2 szklanki wody z gotowania warzyw
  • 2 małe pomidory
  • 20dag sera gorgonzola lub roquefort
  • 1-2 łyżki soku z cyryny
  • sól, pieprz
Składniki