Sos pomidorowy

Sos pomidorowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Ekspresowy w przygotowaniu sos pomidorowy.

Składniki

  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Oliwki zielone jeden słoik około 340 g
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
  • Oregano suszone 1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Camembert opcjonalnie po około 50 g na porcję

Przygotowanie

  1. Przecier pomidorowy i oliwki wraz z zalewą ze słoika zagotować.

  2. Dodać cukier, tymianek, lubczyk, oregano, bazylię, sól i pieprz do smaku i gotować jeszcze przez około minutę.

  3. Sos jest świetnym dodatkiem do makaronu, ryżu lub kaszy bulgur. Smak można wzbogacić dodatkiem sera Camembert.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 03 września 2020
Apetyczne ;)
ekspresjawkuchni 03 września 2020
A przede wszystkim "na szybko" ;)
Maudie 04 września 2020
I to lubię:)
Składniki
  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Oliwki zielone jeden słoik około 340 g
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
  • Oregano suszone 1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Camembert opcjonalnie po około 50 g na porcję
Składniki